Vorm van kinderleukemie beter te behandelen

Kinderen met een bepaald type leukemie, terugkerende acute myeloide leukemie (AML) genaamd, hebben een veel grotere kans op genezing dan twintig jaar geleden.

Door een nieuw soort medicijn geneest momenteel 36 procent van de kinderen, tegenover 16 procent twee decennia geleden.

Dat blijkt uit een studie onder 500 kinderen uit 20 landen, waaronder Nederland, die behandeld zijn voor AML. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Clinical oncologie

In Nederland krijgen ongeveer 30 kinderen per jaar deze vorm van bloedkanker. De kans op genezing is de laatste jaren als fors toegenomen. In de jaren ’70 genas nog geen 10 procent van de kinderen, tegenwoordig is dat 70 procent.

”Bij een derde van de patiënten komt AML echter weer terug, door deze nieuwe behandeling is hun kans op genezing vergroot’’, aldus Gert-Jan Kaspers, hoogleraar kinderoncologie van het VUmc, en betrokken bij het onderzoek.

 

Be Sociable, Share!

This entry was posted in nieuws and tagged . Bookmark the permalink.