Gevaarlijke variant darmkanker ontdekt

Onderzoekers van onder meer het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een gevaarlijke variant van dikkedarmkanker ontdekt. Deze vorm van darmkanker keert vaker terug.

Door de vondst van dit type kanker kunnen patiënten met een verhoogd risico in de toekomst sneller en beter herkend en behandeld worden.

Dat meldde het AMC zondag. Het bestaan van deze darmkankervariant geeft antwoord op de vraag waarom een op de vijf patiënten met een niet-uitgezaaide tumor in de dikke darm na een operatie toch weer kanker krijgt, terwijl de darm ‘schoon’ leek. Bij mensen met het gevaarlijke type darmkanker kunnen tumorcellen zich gemakkelijker verspreiden, wat een hogere kans geeft op terugkeer van de kanker.

De gevaarlijke variant kwam aan het licht toen onderzoekers van het AMC en het Cambridge Research Institute de genetische eigenschappen van tumoren onderzochten. Ze ontdekten dat naast twee bekende darmkankertypen een derde type bestaat. Die bleek ”de kwade pier” te zijn, aldus het AMC.

 

Sneller

De ‘nieuwe’ variant ontwikkelt zich ook veel sneller dan de ‘klassieke’ variant van darmkanker. Darmkanker ontstaat altijd door poliepen -goedaardige gezwellen – in de darm. Bij de ‘bekende’ vorm van darmkanker duurt het wel tien tot twintig jaar voordat een poliep zich ontwikkelt tot kanker. Bij de gevaarlijke variant kan een poliep al binnen twee tot vijf jaar uitgroeien tot een tumor.

Volgens een van de onderzoekers, Louis Vermeulen, onderstreept deze ontdekking het belang van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ”omdat deze agressieve vorm van kanker al vroeg in de ontwikkeling kan uitzaaien en vroege ontdekking extra belangrijk is”.

Vanaf september 2013 worden alle Nederlanders van 55 tot 75 jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Daarbij wordt mensen verzocht wat ontlasting in te sturen.

Zondag is een artikel over de ontdekking verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine.

Be Sociable, Share!

This entry was posted in Darm and tagged . Bookmark the permalink.