Geelwortel, kurkuma, curcumine de helende ‘magische wortel’..!

Tumeric, Kurkuma, Geelwortel, Curcumine en nog een paar andere namen. De geteste is wel van het type Longa, deze bleek een betere werking te hebben. Er zijn diverse soorten en diverse landen die het produceren. De grond waar het op verbouwd wordt heeft ook terdege invloed op het product, o.a. door opname van de plant van bepaalde stoffen uit de grond.

Hier volgt een lang verhaal over Kurkuma een natuurlijk product waarvan overigens een chemische namaak van gemaakt wordt door de Big Pharma  zo als dat met veel natuurlijke producten gedaan wordt. Dit brengt voor hun geld in het laatje want er kan dan een patent op gevraagd worden, dit kan niet met natuurlijke producten.

Kurkuma, doet meer dan alleen iets tegen kanker maar zijn werking is veelzijdig, waardoor zij bij uitstek geschikt is voor kankerpatiënten.

Een aantal links van: Tegen kanker over kurkuma

Onderzoek naar kurkuma en kanker UMC, en AMC

Kurkuma onderzoek

Kurkuma

En weer kregen we één van de vele, vele voorbeelden van de heilzame werking van geelwortel of Kurkuma, onder ogen. Zie onderaan deze inleiding. En dus tijd om er nu toch eens écht een hoofdartikel aan te wijden. Meteen maar goed dus..

Omdat de werking van Kurkuma dusdanig is, dat deze kennis bij iedereen thuis hoort. De bijna magische werking, zeker wanneer we de werking van geelwortel vergelijken met traditionele, chemische medicijnen, is opzienbarend. En daar is geen woord Spaans bij. Of wanneer we het andersom zeggen: “Waarom verdomd de medische wetenschap om de uiterst krachtige eigenschappen van Geelwortel te onderzoeken, ergo te gebruiken in hun ‘geneesmiddelen’..?

Eerst maar een voorbeeld van een nieuw onderzoek dat aantoont dat Kurkuma een diep-herstellende werking heeft, in dit geval bij Alzheimer-patiënten.

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. Hun inspiratie voor deze test kwam niet alleen vanuit de enorme hoeveelheid aan onderzoeksgegevens rond alzheimer en kurkuma, maar kwam ook vanuit ayurvedische hoek. De ayurveda gebruikte kurkuma als bloedzuiverend middel en schreef het samen met warme melk voor. (zie onderaan het artikel) Blijkbaar wisten artsen duizenden jaren geleden al dat melk (en zwarte peper) de absorptie en werking van de actieve bestanddelen uit kurkuma/geelwortel bevordert.

De test met de Japanse patiënten werd uitgevoerd, door hen 750 mg geelwortel per dag toe te dienen. Dit komt overeen met een dosis van 100 mg curcumine. Inname samen met warme melk werd aanbevolen. Bij alle patiënten had geelwortel een opmerkelijk effect: na een jaar konden ze hun familieleden terugherkennen. De ziekte leek zich te stabiliseren en bij één patiënt werd zelfs een toename van de MMSE-score vastgesteld.

(Hishikawa N, Takahashi Y et al. Effects of turmeric on Alzheimer’s disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct;33(4):499-504.)

Of je het nu toepast in een smoothy, als dressingsaus op een heerlijke salade, of in een smakelijke, oranje-kleurige curry, het blijkt keer op keer dat geelwortel, of zoals wij het goed kennen KURKUMA, een van de meest krachtige en gezonde natuurlijk gezondheidssupplementen is, die we kunnen innemen. Kurkuma/geelwortel is heerlijk toe te passen en er zijn eenvoudig veel recepten te vinden waarin het kan worden toegepast. In de Indonesische keuken is dit geelwortelpoeder ons bekend als ‘Koenjit’. De laatste jaren stapelt het wetenschappelijke bewijs zich op, dat kurkuma/geelwortel werkelijk barst van de gezondheids-stimulerende eigenschappen. Zullen we er een aantal op een rijtje zetten?

Geelwortel/kurkuma kan helpen met het voorkomen of helen van sommige vormen van kanker. Het is klinisch bewezen dat de werkzame stof in geelwortel, ‘curcumin’ ervoor zorgt dat kankercellen minder snel groeien, onder andere bij prostaat-, borst- en alvleesklierkanker en bij hersentumoren. ‘Curcumin’ bevordert de zogenaamde ‘apoptosis’, dat is de geprogrammeerde dood van lichaamscellen, ook wel cel-zelfmoord genaamd. Dit proces is zonder enig gevaar voor het lichaam en/of gezonde omliggende cellen, omdat het een natuurlijk proces is. Bij bestralingen en chemotherapie worden ook veel gezonde cellen aangetast/vernietigd. De bijwerkingen van ‘curcumin’ zijn te verwaarlozen. (HIER een pdf-document met veel informatie over kurkuma in relatie tot kanker)

Geelwortel/kurkuma kan een significante factor zijn bij de behandeling en/of preventie van Diabetes.. Een opmerkelijke klinische studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Diabetes Care’, het tijdschrift van de Amerikaanse Diabetes Stichting, onthulde dat kurkuma voor 100% (!) in staat is om pre-diabetes patienten te helpen om diabetes-patient te worden, in een periode van 9 maanden.

Geelwortel/kurkuma is een stof die zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het kan zelfs zware metalen uit het lichaam verwijderen..! ‘Curcumin’ werkt als krachtige anti-oxidant, vooral op de lever, die vaak heftig wordt belast door zware metalen die in ons moderne voedsel voorkomen, en in de lucht die we inademen.

Geelwortel/kurkuma blijkt een perfect alternatief te zijn voor anti-depressiva..!

Geelwortel/kurkuma kan onze lever beschermen en regenereren.

Geelwortel/kurkuma kan de pijn van reuma weghalen en de ontstekingen van reuma substantieel verminderen. (Dr. Nancy Lonsdorf)

Geelwortel/kurkuma ondersteunt een gezond brein en krachtig hart.

Geelwortel/kurkuma geeft ons immuunsysteem een krachtige oppepper en kan mede daardoor PCV-vaccinaties overbodig maken (pneumo-kokken die griep en longziekten veroorzaken). (Dr. Virender K. Rehan, MD van het ‘LA BioMed’)

Geelwortel/kurkuma kan je helpen om (over)gewicht te verliezen.

Geelwortel/kurkuma kan je opmonteren.

Turmeric/Kurkuma is heerlijk smaakvol in veel recepten. Ideeën om het in de keuken te gebruiken, vind je makkelijk in kookboeken en op het internet. Meestal wordt geelwortel in zijn gedroogde vorm gebruikt, maar net als gember, kun je het ook als wortel toepassen. In thee bijvoorbeeld. Veel curry-recepten hebben kurkuma als hoofdingrediënt staan. Gebruik zoveel mogelijk biologische of bio-dynamische kurkuma. Kurkuma is ook als supplement te verkrijgen, in pilvorm of tincturen. Kurkuma/geelwortel is bijna altijd een ingrediënt van multi-vitamines. Het is zoals Hippocrates al zei: “Laat je voedsel je medicijn zijn en je medicijn je voedsel”.. In die zin is Curcuma een van de meest potente en effectieve kruiden die we kennen en heel eenvoudig in je dieet en recepten op te nemen.

Kurkuma zélf verbouwen? Simpel!

Er bestaan wel tachtig verschillende soorten kurkumaplanten.De meest gebruikte en meest veelbelovende als het gaat om medisch gebruik is de ‘curcuma longa’. De plant is familie van de gemberplant, waarvan de wortel -zoals je weet- ook culinair en medicinaal wordt gebruikt. De sterkst werkzame stof van de wortel van de ‘curcuma longa’ is de stof ‘curcumine’, inmiddels onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoeken naar de medische toepassing ervan.

Het is eenvoudig om zélf te verbouwen, de ‘Curcuma Longa’, die familie is van de gemberplant, die óók als wortel onder de grond groeit. De prachtige felgroene Curcuma-bladeren zijn schitterend in een tuin en ze worden dan ook veel gebruikt in de landschapsarchitectuur.. Het zijn de wortels die worden geoogst als voedsel en medicijn, of in het seizoen opnieuw geplant. Voor het planten van deze wortel, heb je slechts ‘n pot nodig, een (stuk) wortel en een heel zonnig plekje.

Plaats een stukje van de wortel zo’n 3 tot 5 cm onder de potgrond en geef regelmatig water. Buiten hebben ze een warme tot hete plaats nodig, het liefst dus uit weer en wind, pal op het zuiden; zo ‘tropisch’ mogelijk zeg maar.. Maar zorg ook voor genoeg water, waardoor ze in 4 tot 6 maanden uitgroeien tot krachtige knollen/wortels.

Het verhaal van professor David Servan-Schreiber..

Dr. Servan moest even slikken. Hij was opgeleid als arts-psychiater, en gepokt en gemazeld in de Westerse medische wetenschap, maar hier werd hij geconfronteerd met een visie op de geneeskunst die hem totaal vreemd was. Hij bevond zich in Dharamsala, het Indiase ballingsoord van de Dalai Lama en kwam in contact met de kruidengeneeskunde. Als hoogleraar ‘klinische psychiatrie’ aan de Universiteit van Pittsburg (VS) had hij er natuurlijk wel van gehoord, maar er nooit veel aandacht aan geschonken; het was voor hem niet relevant. Dacht hij. Want hoe kon je nu simpel kruiden gebruiken in de strijd tegen ziekte..? Over scholing gesproken..

In Azië bestaan twee soorten universitair geschoolde dokters. De ene categorie werkt met het scalpel, medische apparatuur en de bekende, voor Westers-geörienteerde, farmaceutisch vervaardigde medicijnen. En de andere categorie houdt zich voornamelijk bezig met de toegepaste kennis der natuur, zoals herbologie (kruidenkunde) en de voedingsleer. Vaak is deze kennis gebaseerd op de Ayurveda, een woord dat een samenstelling is van de woorden: ‘āyus’ dat ‘leven’ of ‘levensprincipe’ betekent, en het woord ‘veda’ dat ‘weten’ of ‘kennis’ betekent. Ayurveda kan derhalve vertaald worden als ‘de kennis (weten-schap) van het leven’.

De Ayurveda is een holistische benadering, die voortkomt uit oude tradities en uitgaat van een totaalbenadering van de onevenwichtigheid (ziekte). Ayurveda ziet het lichaam niet los van geest en natuur. De Ayurveda geeft een eigen betekenis aan het begrip energie’, die aanwezig is in de geest en in de gehele kosmos. Zij probeert de onevenwichtigheid (ziekte) te herstellen of te voorkómen door de ‘energieën’ in lichaam en geest in balans te brengen en te houden. Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de Tri Doshas: Kapha, Pitta Vata. Deze ‘tri doshas’ vertegenwoordigen met elkaar alle basiselementen; aarde, water, vuur, lucht en aether.

Kwakzalvers en kruidenvrouwtjes?

David Ervan-Schreiber vroeg zich vervolgens af: is dat kruidengedoe wel ‘evidence based medicine’? Hoort dit niet thuis in de hoek van kwakzalvers en kruidenvrouwtjes? Komt een dergelijke benadering niet neer op verspilling van tijd, geld en moeite voor arts en patiënt? Tijdens zijn wandelingen door het stadje Dharamsala vroeg hij voorbijgangers dan ook wat zij zouden doen als ze een acuut gezondheidsprobleem zouden hebben. Veelal verbaasd over zo’n domme vraag, reageerden de meesten met antwoorden die erop neerkwamen: ‘Voor een acute ontsteking, zoals een blindedarm of longontsteking, gaan we direct naar de dokter die de ‘noodgeneeskunde’ praktiseert. Dan worden we geopereerd of krijgen antibiotica. Maar voor chronische ontstekingen, zoals reumatoide artritis, darmontstekingen etc. bezoeken wij de arts die naar voedings- en leefgewoonten vraagt, en die met natuurlijke ontstekingsremmers werkt zoals geelwortel.’

Geelwortel, wat is dat?

Dat vroeg Schreiber later aan de stafleden van de medische faculteit van Dharamsala. Ze antwoordden dat het een okerkleurig poeder is dat gemaakt wordt door de gedroogde wortelstok van Curcuma Longa (Engels: ‘turmeric’) fijn te malen. Deze tropische plant komt vooral in India en Indonesië voor, waar hij al eeuwenlang een zeer belangrijk onderdeel is van de culinaire en medische geschiedenis. Wij gebruiken er in onze gerechten dagelijks 1,5 tot 2 gram van, zeiden ze.

Curcumine

Het belangrijkste onderdeel van kurkuma is de stof curcumine dat farmacologisch op diverse manieren actief is: het is een sterke antioxidant, gaat trombose tegen en heeft ook kankerremmende eigenschappen. De nieuwsgierigheid van prof. Schreiber was nu meer dan voldoende gewekt. Nederig, maar desalniettemin met een kritische instelling, begon hij aan zijn speurtocht naar de geneeskrachtige eigenschappen van geelwortel. Hier een kleine opsomming.

Gewrichtsreuma

Suppletie van kurkuma-extract aan reumatische ratten bleek ontstekings- en afbraakprocessen in gewrichten af te remmen. Ratten met gewrichtsreuma kregen extracten van kurkuma, die overeenkwamen met de qua samenstelling overeenkomende commercieel verkrijgbare kurkuma. Het gevolg was dat de stoffen die verantwoordelijkheid zijn voor de ontstekingen in het gewrichtsgebied in activiteit afnamen. Nu is een rat geen mens, maar uit deze resultaten kan worden afgeleid dat kurkuma-extract mogelijk effectief is voor het verminderen van de symptomen van reuma. Klinische onderzoeken bij mensen met reuma zijn zeker nodig. (Arthritis Rheum 2006;54:3452-64)

Leukemie

Op het çongres van ‘Kinderen met Leukemie’ dat in september 2004 in Londen werd gehouden maakte Dr. Moolky Nagabhusan van de Loyola Universiteit in Chicago aannemelijk dat curcumine beschermt tegen leukemie. Omdat curcumine in de vorm van geelwortel en curry’s in Azië veel gegeten wordt, vermoedt Dr. Nagabhusan dat dit de reden is waarom die vorm van bloedkanker in dat werelddeel veel minder voorkomt. In de Westerse wereld is het aantal kinderen met leukemie de tweede helft van de vorige eeuw sterk gestegen, waarbij de risicofactoren van leukemie naar alle waarschijnlijkheid liggen in de lifestyle en milieufactoren.

Van curcumine is bekend dat het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zo blijkt uit studie dat bijvoorbeeld dat je de genbeschadigende invloed van sigarettenrook kan tegen gaan, alsook de chromosoombeschadiging door röntgenstraling met curcumine. Dr. Nagabhusan nam waar dat curcumine de vermenigvuldiging van leukemiecellen onomkeerbaar remt, zowel in celculturen als in cellen bij de mens..!

Hersenschade

Nog een interessant onderzoek toonde aan dat kurkuma/geelwortel bescherming kan bieden bij hersenschade die ontstaat na een beroerte. Onderzoekers van de Universiteit van Nanjing in China trachtten meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van curcumine. Een groep ratten kreeg 1 of 2 mg per kg curcumine per infuus toegediend, 30 minuten na een beroerte. De met curcumine behandelde ratten bleken, afhankelijk van de dosis, beduidend minder verlies van neurologisch functioneren, een lagere sterfte, en minder waterophoping in de hersenen te hebben dan de curcuminevrije dieren. Alle bevindingen wijzen op beschermende effecten van curcumine. (European Journal of Pharmacology 2007;561(1-3):54-62)

Alzheimer

Tijdens het 34e Jaarcongres van de ‘American Aging Association’ merkte één van de sprekers, dr. Greg Cole op, dat een combinatie van curcumine en DHA (uit omega 3-vetzuren) effectief werkt tegen ontstekingsverschijnselen bij Alzheimer. Bij muizen, die zo genetisch gemanipuleerd waren, dat zij Alzheimerachtige afwijkingen kregen, bleek dat deze muizen maar liefst 43% minder amyloïde plaques vormden, wanneer zij curcumine door hun voedsel kregen. Een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de dagelijkse hoeveelheid die men in India eet. Amyloïde plaques zijn afzettingen in de hersenen die medeverantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Vooral de combinatie DHA en curcumine bleek farmacologisch zeer werkzaam te zijn.

Candidiasis (schimmels)

Bij Candidiasis ook wel candida-syndroom genoemd is er sprake van uitzaaiing van de candida-albicansschimmel in het weefsel. Deze ziekteverwekkende schimmelvorm van de gistcel ‘Candida Albicans’ heeft zich in eerste instantie veelal vanuit de darm, via de bloedbaan in het lichaam verspreid, om zich vervolgens te kolonialiseren in de organen, het bindweefsel e.d. Deze situatie blijkt bij zeer veel mensen in de Westerse wereld voor te komen. De symptomen van het candida-syndroom zijn zeer talrijk en omvatten o.a. spijsverteringsklachten, hormonale klachten, klachten als gevolg van een over-reactief afweersysteem of een verzwakt afweersysteem, en vooral vermoeidheidsklachten.

Braziliaanse wetenschappers onderzochten curcumine op schimmelwerende effecten. Celkweken met 23 verschillende schimmels dienden als onderzoeksmodel. Daarnaast werden de effecten van kurkuma op de aankleving van de candidasoorten op menselijke cellen van het mondslijmvlies gevolgd. Uit de testseries bleek dat kurkuma in veel gevallen effectiever was dan het vaak toegepaste anti-schimmelmiddel ‘Fluconazol’. Opmerkelijk was de remmende werking van kurkuma op candidasoorten die geïsoleerd waren van AIDS-patiënten. Bij hen bleek kurkuma de aankleving aan het mondslijmvlies het sterkst te verminderen. De auteurs zijn van mening dat vervolgonderzoek naar de therapeutische werking van curcumine bij patiënten met immunologische aandoeningen zeker gewenst is. (Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2009;63(2):337-9)

 

 Een éénzijdige opleiding..?

Prof. Schreiber stond verbaasd. Waarom kende hij deze feiten niet? Waarom had geen enkele hoogleraar tijdens zijn medische opleiding ooit over deze dingen gesproken? Immers, de grote medische tradities maken al duizenden jaren gebruik van voeding om het verloop van ziekteprocessen te beïnvloeden en de Westerse geneeskunde laat deze -proefondervindelijk ruimschoots bewezen- wijze kennis links liggen… Heeft de grondlegger van de moderne geneeskunde Hippocrates in de 4de eeuw voor Chr. niet gezegd: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’?

Westers opgeleide artsen leggen bij het behalen van hun artsendiploma nota bene deze ‘Eed van Hippocrates‘ af! Maar toch, ook al blijft voeding een steunpilaar van de Indische, Chinese en Noord-Afrikaanse geneeskunde, welke dokter in Europa verwijst ernaar in zijn praktijk? Welke dokter vertelt zijn patiënten dat deze kennis óók beschikbaar is.. Nog een stapje verder.. Welke arts voelt zich feitelijk niet tekort schieten wanneer hij deze kennis gewoon via het internet of eenvoudig beschikbare boeken kan terugvinden..?

Omdat Prof. Servan-Schreiber was niet alleen arts, maar ook kankerpatiënt. En mede daardoor, was hij zeer geïnteresseerd in de tumorremmende eigenschappen van kurkuma. Hij sprak daarover met zijn vriend en collega prof.dr. Richard Beliveau, oncoloog-onderzoeker aan de Universiteit van Quebec in Montreal. Het was hem al eerder opgevallen dat Indische mensen statistisch gezien veel minder aan diverse vormen van kanker lijden dan bijv. Noord-Amerikanen.

Net als dr. Nagabhusan ging Beliveau van de veronderstelling uit dat dit te maken heeft met het gegeven dat kurkuma voornamelijk in India wordt genuttigd, en dan ook nog in grote hoeveelheden. Professor Schreiber heeft zijn visie op kanker en de behandeling ervan, na zijn speurtocht, grondig bijgesteld. Ironisch genoeg leed hij toen echter al aan een hersentumor, die nog niet ontdekt was, maar die hem uiteindelijk -in 2011- wél het leven ging kosten..

Natuurlijk was hij als arts voorstander van een reguliere behandeling, zoals bestraling, operatie en indien nodig chemotherapie. Je zou ook kunnen zeggen, dat hij niet anders kón. Maar als wetenschapper en patiënt heeft hij ook de waarde leren kennen van alle verborgen helende krachten die in de planten en kruidenwereld schuilgaan. Niet alleen raakte hij enthousiast over kurkuma, maar ook over de ontdekking van de vele andere tumorremmende voedingsstoffen in de natuur de z.g. ‘nutricijnen’ (de combinatie van ‘medicijnen’en ‘nutriënten’ (voedingsstoffen)). Ze blijken een machtig wapen te zijn in het voorkómen van kanker, maar kunnen ook therapeutisch met succes worden ingezet als aanvulling op de reguliere kankerbehandeling. Hij schreef er een prachtig boek over: ‘Antikanker, een nieuwe levensstijl’ [klik op cover hierboven voor lead).

Dr. Schreiber raadt iedereen aan ook elke dag -net als de Aziaat dat door zijn eten binnenkrijgt- een flinke theelepel kurkuma (biologische!) aan het dagelijkse voedsel toe te voegen, En evt. vermengd met een snuifje zwarte peper waardoor de opname van kurkuma wordt versterkt! Zijn stelling is: ‘Medicus curat, natura sanat’! dat wil zeggen: ‘De dokter behandelt, maar de natuur geneest’. In het boek behandelt Dr. Servan-Schreiber overigens ook diverse andere aspecten van voeding en andere levensstijlfactoren, die bij de behandeling en preventie van kanker van belang zijn. (Zoals biologische voeding, knoflook, groene thee, broccoli etc.)

Tot slot, last but not least:
Hoe ‘Big Pharma’ gebaat is bij het links laten liggen van Kurkuma..

De toepassingen van kurkuma tegen kanker zijn simpelweg ‘veelbelovend’!! Maar er zijn helaas onvoldoende wetenschappelijke gegevens over het effect bij mensen met kanker, waardoor het ook nog niet veel wordt toegepast. Artsen zijn bang dat ze een niet goedgekeurd ‘medicijn/kruid’ voorschrijven of adviseren. Het probleem daarbij is, dat dit soort onderzoek ook nauwelijks plaatsvindt! En dat heeft helaas alles met geld te maken. Kurkuma is namelijk ‘niet-patenteerbaar’. Dat wil zeggen: op kurkuma is – net als op alle natuurlijke stoffen – geen patent aan te vragen. En dus is de verkoop niet exclusief voorbehouden aan degene die het onderzoekt. Kurkuma is met andere woorden niet lucratief.

Verreweg het meeste wetenschappelijke onderzoek naar nieuwe middelen wordt dan ook verricht door de farmaceutische industrie. Zij verdient veel geld aan kankerbehandelingen, en is dus gemotiveerd er onderzoek naar te verrichten. Maar de aandacht gaat daardoor wel eenzijdig naar farmaceutische, chemische middelen. En daarmee blijft een groot terrein in de strijd tegen kanker braak liggen. Vaak ook wordt een krachtig kruid ontleed naar haar organische-moleculaire samenstelling door de onderzoekers van de farmaceutische industrie, om deze organische verbinding vervolgens chemisch te kopiëren, zodat er patent op kan worden verkregen..

Wil de overheid niets ‘verdienen’..? Of ‘besparen’.. dat mag ook..!

Maar hier komt ook weer de kortzichtigheid van geld-geld om de hoek kijken. Want vanuit de overheid bezien, die we toch feitelijk allemaal zijn.., levert het gebruik van kurkuma als genees/preventiemiddel toch vele, vele miljarden bespáring op.. En is dat geen omgekeerd geld-verdienen dan..? Of is dat alleen voorbehouden aan ‘Big Pharma’, om ons afhankelijk te maken van hun spel met gepatenteerde medicijnen.. Waarom laten we -als we dan al in een economisch vraag- en aanbodspel bezig zijn- niet gewoon deze chemische middelen links liggen..?

 

 

Be Sociable, Share!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.