Opnieuw minder sterfte na colonresectie

De mortaliteit na colonresecties blijft afnemen sinds de klinische registratie, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de stichting Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). De stichting presenteerde de cijfers op het jaarlijkse congres dat donderdag 12 juni is gehouden in Amsterdam.

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

De darmkankerchirurgen zijn tien jaar geleden gestart met klinische registraties van colonresecties. Het effect was al snel zichtbaar, de sterfte nam af. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de daling nog steeds doorzet. De ziekenhuismortaliteit na een colonresectie was 4,7 procent in 2009 en daalde naar 3,6 procent in 2011. Nu is gebleken dat in 2013 de ziekenhuismortaliteit verder is gedaald naar 2,7 procent. Ook de 30-dagenmortaliteit daalde, van 4,5 procent in 2009 naar 2,6 procent in 2013. Concreet zijn dat vijftig patiënten per jaar, aldus DICA.

De colorectale registratie was de eerste klinische registratie. Inmiddels houdt de stichting DICA zeventien klinische registraties bij op het gebied van kanker, maar ook voor parkinson en CVA. Samen met ziekenhuizen, umc’s en zorgverzekeraars werkt DICA aan het openbaar maken van de klinische registratie voor patiënten, artsen en zorgverzekeraars. De gegevens over borstkanker en darmkanker zijn het eerst aan de beurt.

Zorgverzekeraars Nederland meldt in een persbericht dat inmiddels 90 procent van de ziekenhuizen gegevens aanlevert over borst- en darmkanker uit de klinische registraties. Het gaat om informatie over volume, wachttijd en het behandelteam, maar ook over complicaties en sterfte binnen dertig dagen na de operatie. Dankzij deze gegevens zullen verzekeraars stoppen met hun eigen uitvraag naar gegevens over borst- en darmkanker, belooft ZN.

Heleen Croonen

bron medisch Contact

Be Sociable, Share!

This entry was posted in Darm and tagged . Bookmark the permalink.